Burkolatról Információk, használati és kezelési útmutató.

GARANCIA
 • A burkolás előtti alapos ellenőrzés elmulasztásával hibásan beépített burkolat minőségi hibája esetén amennyiben a gyártó a részére átküldött reklamáció és fotók alapján helytállást vállal  a kereskedő (eladó fél) legfeljebb a hibás áru értékéig vonható felelősségre (visszafizetéssel vagy új burkolat biztosításával). A burkolással járó egyéb költségek a burkoló szakembert ill. a Vásárlót terhelik (beleértve a lapok felszedésének ill. újra rakásának díját valamint a fuga és ragasztó értékét is).

Garancia

 • ÚTMUTATÓ az  általunk  forgalmazott burkolólapokhoz
 • Hogy az elégedettség kölcsönös legyen mindkét oldalon, szeretnénk Önöknek  útmutatóval szolgálni az általunk forgalmazott mázatlan, mázas és ipari lapok felhasználásával, lerakásával és karbantartásával.

 • PORCELÁNKERÁMIA BURKOLÓLAP: A mázatlan (anyagában színezett), nagyszilárdságú, fagyálló, magas kopásálló porcelánkerámia megjelenésében és használhatóságában lényegesen eltér a mázas padló burkolólapoktól. A burkolólap teljes keresztmetszetét egynemű anyagot tartalmaz. A lap felülete lehet sima( csúszásgátló tényező R9-10), rusztikus ( csúszásgátló tényező R11 ), csúszásgátlós ( csúszásgátló tényező R 12 ) vagy polírozott. A mázatlan burkolólapok padló, lépcső és falszegély burkolására használhatók lakó-, köz-, ill.  ipari épületekben. Fő alkalmazási területeik: lakóházak, szociális és egészségügyi létesítmények (pl.  folyosók, fürdőszobák, rendelők), pihenő és üdülőhelységek (pl. balkonok, teraszok, fürdők), munkahelyek (pl. csarnokok, műhelyek, laboratóriumok, üzlethelyiségek, raktárak).A kész burkolat könnyen és jól takarítható,  nem nedvszívó, felületkezelést nem igényel, elektrosztatikusan semleges, sav és lúgálló. Mivel a lapok  vízfelvevő képessége rendkívül csekély (0,1%) a lapok mind kültéri, mind beltéri burkolatokra felhasznál-  hatók. A gondosan megtervezett burkolat, ahol a különböző színű és felületű (matt és fényes) lapok kombiná-  ciójával változatos mintákat lehet kialakítani, az épület, ill. helység esztétikai értékét is emeli.

 • MÁZAS FAGYÁLÓ KERÁMIA BURKOLÓLAP: A mázas kerámia burkolólap megjelenésében eltér az eddig forgalmazott burkolólapoktól a járófelületét üvegszerű vékony mázréteg borítja. A különféle mázak és díszítések hatására a burkolólap igen esztétikus, természetes anyaggá válik, felületkezelést nem igényel, könnyen és jól takarítható, nem nedvszívó, elektrosztatikusan semleges. Az egyes máztípusok a használat során különböző mértékben kopnak, ezért a termék a szabványban (EN 154) szereplő PEI  III, IV, V kopásállósági osztályokba vannak sorolva, és a várható igénybevételnek megfelelően kell kiválasztani.


 • KALIBRÁCIÓ
 • Az égetés során a lapok 3-8 százalék közötti térfogatveszteséget szenvednek, ennek következtében a kemencéből kikerülő lapok között jelentős méretkülönbség jelentkezik. Ennek kiküszöbölésére a legtöbb gyárban a gyártósorba az égetés után és a dobozolás elé egy számítógép-vezérlésű fotocellás „kalibráló” gépet iktatnak, amely minden egyes lapot oldalanként három ponton megmér, és a közel azonos méretűeket együvé válogatja. A méretosztályozás során kialakuló egyes csoportokat jelölik az ún. kaliberszámmal, ami a névleges mérettől való eltérés mértékét jelöli. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy 30x30 cm névleges méretű padlólap a valóságban sohasem pontosan 300x300 mm, hanem kaliberosztálytól függően annál néhány milliméterrel nagyobb vagy kisebb is lehet.
 • TÓNUS
 • A kerámialap nagyszámú összetevő keverékből áll, természetes anyag, ráadásul az égetés alatt a kemencében sem lehet állandó hőmérsékletet garantálni. Ez az oka annak, hogy a lapok tónusa, azaz felületük színének árnyalata minden egyes égetésnél kicsit különböző lesz. Vásárláskor nem várható el, hogy a leszállított tétel azonos tónusú lesz a megrendeléskor megtekintett mintáéval, mert a mintadarabok általában egy jóval korábbi égetésből származnak. Az áru tónusát egyébként a gyártó egy betű- vagy számkód formájában feltünteti a dobozon és a raklapon, ezért egy esetleges rendeléskor lehet az adott tónus kódszámára hivatkozni.
 • Ez persze nem jelent garanciát arra, hogy – pláne hosszabb idő eltelte után – még lesz a gyárban ugyanabból az égetésből. Tanácsos tehát, hogy vásárláskor a feltétlenül szükségesnél többet rendeljünk egy adott tételből, és a munka befejeztével néhány doboz tartalékkal rendelkezzünk, mert szinte biztos, hogy ha később csőtörés vagy más probléma miatt fel kell törni a burkolatot, képtelenség lesz majd ugyanabból az égetésből származó, azonos tónusú pótlást beszerezni. Általában a tónuseltérés a rusztikus, „foltos”, illetve a halvány lapoknál a legkevésbé feltűnő, míg a sötét, homogén színűeknél a leginkább zavaró.


--
Zalakerámia burkolat csomagolásán található feliratok és jelentésük

--

Paradyz burkolat csomagolásán található feliratok és jelentésük


 • VÁSÁRLÁSKOR ÜGYELJEN ARRA,HOGY A FELHASZNÁLÁSI TERÜLETNEK MEGFELELŐ KOPÁSÁLLÓSÁGÚ, AZONOS SZÍNÁRNYALAT ÉS MÉRET JELÖ- LÉSŰ DOBOZOKAT KAPJON !

 • BURKOLÁS: A tartós burkolat készítésénél döntő fontosságú az igényeknek megfelelő, azokat kielégítő burkolat rétegrend és segédanyag kiválasztása. A padló burkolólapok lerakását megelőző műveletek a következők:

 • - Meg kell vizsgálni az aljzat minőségét. Jó burkolat készítésénél döntő fontosságú az aljzat szilárdsága, tisztasága, felületi simasága, tapadó képessége. Előzetes lapkiosztási terv ajánlott a különböző színű és felületű lapokból készült változatos minták készítése. A jobb esztétikai hatás elérésére ajánlatos a lerakást minél több dobozból kevert burkolólapokkal végezni.

 • Burkolás ragasztással: A burkolatot ragasztásos módszerrel új és régi aljzatra is egyaránt lehet készíteni. Az új aljzat rétegfelépítése általában aljzatbetonból és simítórétegekből áll. A régi aljzatréteg felépítése ettől eltérő is lehet. Ragasztásos módszer alkalmazásánál az aljzat felületének, szilárdságának és színkiképzésének kifogástalannak kell lenni. Általában a ragasztó anyagból 2-4mm vastagságot kell az aljzat felületére felhordani. A ragasztót fogazott lehúzóval hordjuk fel az aljzatra. A fogazás méretét mindig igazítsuk az aljzat egyenetlenségeihez és a használt lap méreteihez. A lapokat ragasztás előtt áztatni nem szabad. A ragasztó anyag "nyitott ideje " általában a felhordástól számított 20-25 perc -a hőmérséklettől függően - , ezután bőrösödni kezd és nem tapad az ujjunkhoz. A kész burkolatot 24 órán át a nedvességtől, 5-7 napig a fagytól és a túl gyors kiszáradás érdekében a tűző napsugárzástól óvni kell. A lerakott burkolatot locsolni TILOS! A burkolatkészítés ideális hőmérséklete 18-22C.

 • A burkolat fugázása: Az elkészült burkolatot a száradás után fugázhatjuk. A száradási idő az időjárástól, ill. hőmérséklettől függően igen tág határok között mozog. A cementbázisú fugázó anyagok a háztartási vegyi behatásnak (víz, olaj, háztartási tisztítószerek) jól ellenállnak, savállóságuk azonban csekély. Erősen savas igénybevétel esetén műgyanta fugázó anyagot kell alkalmazni. A tágulási hézagok fugázásához szilikonos, gomba és penészálló tömítő masszát célszerű használni. A fugákat a munka kezdése előtt célszerű kissé benedvesíteni (nedves ronggyal, vagy szivaccsal végighúzni). Gumi fugázóval, vagy géppel a fugázó anyagot alaposan dolgozzuk be, ügyelve arra, hogy a fugázó anyag lehetőleg a fuga teljes keresztmetszetét kitöltse. Miután a fugázást elvégeztük, -hőmérséklettől függően 3-15 percig "húzni " hagyjuk - csak ezután kezdjünk a tisztításhoz. A tisztítást végezhetjük kézzel, vagy géppel. Ügyeljünk arra, hogy a burkolat idő előtti tisztítása a fugákat kimoshatja, túl késői tisztítása pedig nem jár az elvárható eredménnyel és a burkolat felszíne a fugázótól szennyezett marad. Ilyen esetben használjunk fugatisztító anyagokat. Erősen kötött szennyeződéseket - különösen ha azok adalékkal kikevert fugázó anyagtól származnak - csak nehezen, mechanikus úton lehet eltávolítani, ami a burkolat sérülésével járhat.

 • A burkolat tisztítása:  A burkolat tisztítására erősen lúgos, vagy semleges hatású tisztítószereket, ill. a célnak megfelelő speciális burkolattisztítókat lehet alkalmazni. A burkolatot savval tisztítani NEM szabad! Ha véletlenül sav kerül a burkolatra, azonnal bő vízzel kell lemosni. Az anyagában színezett burkolatokat, főleg a polírozottakat ajánlatos a burkolás után és időnként padlóápoló készítményekkel ápolni. A burkolólapokkal kapcsolatos bármely észrevétellel és kifogással szíveskedjen ahhoz a kereskedelmi egységhez fordulni, ahol a vásárlás történt. És végül a legfontosabb: Ha bármiféle minőségi problémát tapasztal, kérjük ne folytassa a burkolást!      A lerakási és használati tanácsok betartása esetén a mázas és az anyagában színezett porcelán kerámiaburkolat lakásának díszévé válik, és használatában örömét leli.